img

Пиво с подобрени антиоксидантни и функционални свойства по проект, финансиран от ССА

04.03.2021

Пиво с различни добавки, разработени по проект, финансиран от ССА в периода 2018-2020 г. представя изследване на авторски колектив проф. д-р инж. Габриела Маринова, доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. д-р Ива Томова, ст. експерт Йолина Дачева, ст. експерт Албена Митрева от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанска академия.

Научното проучване е фокусирано върху различни форми на обогатяването на пиво чрез добавяне на плодове (арония, боровинка), на ядливи цветя (виолетка, латинка) или на екстракт от билки (мента, маточина). Като резултат на практика се постига по-висок антиоксидантен капацитет на пивото. 

Изводите в проучването и постиженията по проекта сочат, че сред плодовете с най-висока ORAC стойност (показател за антиоксидантната активност) са:

Боровинки (Vaccinium) - изключително богати на антоцианини, проантоцианидини, флавоноиди, каротиноиди, стилбени (главно птеростилбен, който има антиканцерогенно и противовъзпалително действие, подпомага функциите на сърдечно-съдовата система, понижава вредния холестерол);

 


Черна арония (Aronia melanocarpa) основните полифенолни компоненти, съдържащи се в нея, са процианидините. Установено е и наличие на антоцианини, флавоноиди, стероли. Най-ценно е високото количество витамин Р (5 пъти повече от грейпфрута и гроздето). Плодовете на аронията съдържат 3-4 пъти повече йод от другите плодове, както и други минерали и витамини.За провеждане на изследването са използвани щамове пивни дрожди от колекцията на ИКХТ и са означени с номера 56 Saccharomyces cerevisiae (carlsbergebsis) и 80 Saccharomyces cerevisiae. Отличителен белег на щам 80 е способността му да се развива на 370С. Технологичната фаза на влагане на плодовете е края на процеса варене в количество 100 g/l.