Опитната станция по лозарство и винарство e създадена на 01.05.1953 г. и в своето историческо развитие има много структурни промени. През 1962 г. прераства в Комплексна опитна станция с отдели по лозарство, винарство, овощарство и зеленчукопроизводство. През периода 1976 - 1986 г. Опитната станция е в състава на Научно-производствения лозаро-винарски комплекс във Варна, а от 28.12.2000 г. до 08.09.2003 г. е филиал на ИЛВ в Плевен. Известно време функционира като Регионален център за научно-приложно обслужване. През 1962 -1963 г. е построена винарската изба с капацитет 150 000 кг грозде - първото по рода си избено съоръжение от тунелен подземен тип с постоянна естествена температура 12-14 градуса.
Основни направления на научните изследвания
Опитната станция по лозарство и винарство (ОСЛВ) във Варна извършва научни изследвания и научно обслужване по лозарство и винарство:
В резултат на проведената научно-изследователска работа в станцията е установено, че почвено-климатичните условия на Варненски район са подходящи за отглеждане на белите винени сортове.
Продукция и услуги, които се предлагат
Експерименталната база по лозарство разполага с колекция от 105 селекционирани в България и интродуцирани лозови сортове и хибриди, от които 89 десертни и 16 винени. Произвежда и предлага грозде от бели и червени винени и десертни, семенни и безсеменни сортове с различен срок на зреене: „Шардоне”, „Варненски мискет”, „Димят”, „Мискет Отонел”, „Совиньон блан”, „Супер ран Болгар”, „Черна перла”, „Мир”, „Брестовица”, „Приста”, „Русалка”, „Дунав” и др. Експерименталната винарска изба произвежда и предлага качествени бели трапезни вина с подчертан сортов аромат и хармоничен вкус: „Шардоне”, „Совиньон блан”, „Траминер”, „Мискет Отонел”, „Варненски мискет” и „Димят”. През годините от своето създаване, вината са спечелили на международни конкурси 32 златни и 36 сребърни медала. В ОСЛВ във Варна ДП се осъществява затворен цикъл на производство – от суровината грозде до крайния продукт – виното.
Научните и научно-приложните приноси: