img

Еразъм+ мобилност в Университет на Сулия, Венецуела

По Договор № 2022-1-BG01-KA131-HED-000055751, в периода 22 – 26 ноември 2023 година, доц. д-р Татяна Иванова, доц. д-р Йорданка Йорданова и доц. д-р Пенчо Пенчев от Земеделски институт – Шумен осъществиха мобилност с цел обучение във Ветеринарен факултет, Университет на Сулия, Венецуела.

Гостите от България се запознаха с историята на университета домакин, учебния процес във Ветеринарния факултет и научните проекти по които се работи в него. Професор Нестор Монтиел представи пред българските си колеги лекция за развитието на биволовъдството във Венецуела, за което има принос и вносът на животни от породата „Българска мурра“ през миналия век.

Учените от ЗИ-Шумен наблюдаваха прилагането на лабораторни техники за оценка и зреене на ооцити, ин витро оплождане и трансфер на ембриони. Беше представена и  програмата за генетично подобряване на биволите във Венецуела.

По време на мобилността бяха посетени преработвателни предприятия, произвеждащи продукти от биволско мляко – „Моцарела“, „Рикота“, „Буфико“ , както и ферми, където беше наблюдавана технологията на отглеждане на биволи.  


Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение и на нейното съдържание. Тази публикация отразява гледните точки на авторите и от Европейската комисия не може да се търси отговорност за начина, по който може да бъде използвана съдържащата се тук информация.