В периода 14-19.05.2019 г. проф. д-р Емил Пенчев, ас. д-р Соня Донева и ас. Атанас Атанасов от Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево се обучава по програма „Еразъм“+ в Геномния изследователски център в гр. Фиремзуола, Италия.
Българските учени бяха посрещнати лично от директора на Центъра, проф. д-р Луиджи Кативели. Той ги запозна с италианските им колеги и им показа всички изследователски лаборатории, които са оборудвани с най-съвременна експериментална техника за извършване на молекулярни изследвания. Представена им бе и лабораторията за анализ на малц и ечемик, която е единствената лицензирана лаборатория за това изследване в Италия. Представителите на ДЗИ – Генерал Тошево посетиха генбанката, където се съхраняват повече от 100 мутанти линии от ечемик. Част от тези линии по-късно те видяха на експерименталните полета и оранжериите на Центъра.
В Геномния изследователски център, благодарение на модерното оборудване, селекцията е достигнала ниво, при което се комбинират стандартните селекционни методи с генетически с помощта на молекулярни маркери.
Българките учени се срещнаха индивидуално с част от научните работници на Центъра - с доц. д-р Валерия Терци, чийто научни изследвания са насочени към генетика и геномика на генна функция при зърнените и други култури във връзка с установяването на признаци за по-високи добиви и качество, с д-р Александро Тондели, който работи върху генетични проучвания при ечемика чрез генотипен и фенотипен анализна колекции от зародишна плазма. Запознаха се с научно-изследователската работа на д- Франка Финокчиаро, д-р Долфина Барасбасчи, д-р Елизабета Маззукотели и д-р Паоло Багарези.
В резултат на обучението учените от ДЗИ – Генерал Тошево се запознаха с приложението на биоинформатиката в биологичните и селскостопански изследвания, приложението на генетичните маркери в селекцията и съчетаването им с конвенционалните методи. Установиха как теоретичните резултати от геномните анализи намират практическо приложение в селекцията на различни видове културни растения -зърнено-житни и зеленчукови. Класическите методи на селекция се комбинират изключително добре с т. нар. асистирана селекция, основаваща се на данните от проучванията за структурата и функцията на гените. Те достигнаха до извода, че науката в селекционните институти на Селскостопанска академия трябва да се развива в тази насока, прилагайки опита на италианските им колеги.
Беше обсъдена и възможността за участие в съвместни проекти и краткосрочни специализации на научни работници от ДЗИ в Геномния изследователски център, както и посещение на техни изследователи.