img

Еразъм+ мобилност в Държавен университет, гр. Анкара

По Договор № 2023-1-BG01-KA131-HED-000117096, в периода 26 – 30 август 2024 година,  доц. д-р Илиана Лазова-Борисова от Институт по криобиология и хранителни технологии – София, осъществи мобилност с цел обучение в Държавен университет, гр. Анкара, Република Турция.

Доц. Д-р Лазова-Борисова се запозна с ръководството на университета домакин и презентира дейността на Институт по криобиология и хранителни технологии – София. Основната част от мобилността бе проведена във факултета по хранителни технологии, където бяха получени плодови напитки от папая, манго и ананас в различни съотношения. Бяха извършени анализи за процентно съдържание на протеини, влакнини, захарно съдържание, минерален състав и витамин С. Бяха получени и напитки от нетрадиционни суровини – лилав морков и драконов плод, които също бяха анализирани и лиофилизирани с цел удължаване срока на годност и запазване на високата биологична стойност. 

Резултатите бяха обсъдени с домакините и ще бъдат подготвени за публикуване.  


Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение и на нейното съдържание. Тази публикация отразява гледните точки на авторите и от Европейската комисия не може да се търси отговорност за начина, по който може да бъде използвана съдържащата се тук информация.