img

Еразъм+ мобилност в Центъра за животновъдство и аквакултури в Монтеротондо, Рим, Италия

В периода 07-13.05.2019 г. доц. д-р Татяна Иванова и  д-р Радена Ненова от Земеделски институт – Шумен осъществиха мобилност по програма „Еразъм+“ в Центъра за животновъдство и аквакултури в Монтеротондо, Рим, Италия. 

По време на престоя си в Италия, учените от ЗИ-Шумен слушаха лекции на различни научни и практически теми от областта на биволовъдството, сред които - развитие на биволовъдството и неговите продукти в световен мащаб, генетично подобрение на биволите в Италия,еструс контрол и изкуствено осеменяване, производство на мляко и сирене, профилактика на бруцелоза и туберкулоза при биволи, качество на суровото мляко.

Българските учени посетиха и няколко ферми, където наблюдаваха  практическата организация на процеса на отглеждане. В експерименталната биволоферма в Монтерондо се запознаха с условията и начина на отглеждане на биволите. В биволоферма Giancarlo D’Angelo наблюдаваха свободно боксово отглеждане и мандра за ръчно производство на моцарела. Във ферма Fattorie Garofalo Buffalo им беше демонстрирана линейна оценка на биволица, доене с робот и начини за отглеждане на различни възрастови категории животни. Учените от ЗИ-Шумен се запознаха  и с механизираното производство на моцарела,  различни технологии на хранене и новите постижения при репродукцията на биволи.