img

Зам.-министър Стефан Бурджев в ИЦ - Кнежа: Земеделците ще получат допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове

12.05.2022

В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове, съобщи заместник-министър Стефан Бурджев на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата (ИЦ) в гр. Кнежа към Селскостопанска академия. В дискусията участваха експерти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Напоителни системи, съобщи аграрното ведомство.

„От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, заяви Бурджев. Пояснението му е, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, за да имат интерес да ги отглеждат.

„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да постигнем баланс в земеделието. Това се вижда и в новия Стратегически план, където се отделят повече стимули за млади фермери“, посочи Стефан Бурджев. Той разясни процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа според параметрите в Стратегическия план.

        Информация по темата четете в уебсайта на INVESTOR.BG: https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/zemedelcite-shte-poluchat-dopylnitelno-podpomagane-ako-izpolzvat-stari-bylgarski-sortove-351972/