img

Учените от ИЛВ - Плевен съветват: Не е важно колко, а кога се пръскат лозите

09.11.2023

„При нас в масивите на Института лозите се развиха много добре, защото успяхме да се справим с гъбичните болести. Повечето производители имаха проблем с тези болести и затова голяма част от реколтата пропадна“, коментира пред представители на медиите по време на „Празника на земеделската наука“ в Селскостопанска академия (ССА) доц. Марина Проданова от Института по лозарство и винарство (ИЛВ) - Плевен, част от структурата на Академията.

Тя посъветва производителите да пръскат навреме, защото да се уцели точния момент е по-важно отколкото това да се пръска с повишаване на нормата на прилаганите препарати.

Работим по сортове, устойчиви на стресови фактори, и най-вече на ниските температури, които бяха проблем в миналото особено в Северна България и основните болести- обикновената и брашнестата мана. В последните години като проблеми се появяват високите температури, но както знаете лозата е култура, която се отглежда върху американски подложки, и сега тепърва започва да се работи по него“, добави и проф. Мирослав Иванов. Според него изследванията на учените са показали, че сортовете получени по пътя на междувидовата хибридизация от селекцията на института са с повишена устойчивост на засушаването, което се проявява в последните години. 

Изследванията за устойчивост на растенията към засушаване са все още в началото и тепърва изпитваме нашите сортове. Ние знаем обаче например в резултат на многогодишната ни работа, че устойчивостта на нашите сортове на ниски температури е до минус 23 градуса“, допълни ученият.

Информацията в уебсайта на nivabg.com.