img

Учени от Института по царевицата - Кнежа – лектори на Национален агросеминар за „Устойчиво зърнопроизводство при променящи се климат и пазари“

16.11.2023

Темата на XI Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите през тази година е „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“, информира Agri.bg. Семинарът, който ще се проведе от от 23 до 25 ноември в курортен комплекс Албена, ще посрещне двойно повече изложители и над 450 души, ангажирани в земеделския сектор, допълва публикацията.

Сред авторитетните лектори в деловата програма на събитието (Снежана Благоева и Георги Ралчев от Постоянното представителство на страната ни в Брюксел и проф. Валентин Казанджиев от Националния институт по метеорология и хидрология) са и доц. д-р Наталия Петровска и доц. д-р Валентина Вълкова от Института по царевицата в Кнежа от структурата на Селскостопанска академия.

Припомняме, че два нови хибрида българска царевица, разработени в Института по царевицата - Кнежа на Селскостопанска академия бяха отличени на ХХ Национално Изложение „FoodTech-IТI’2023“, с 2- ва Златни медала като победител в категория „Нови сортове". Отличията са за новосъздадените царевични хибриди Кнежа 649 и Кнежа 650А.

Предложените хибриди са от най-търсените групи на зрялост, които могат да задоволят всяко търсене на земеделските производители, коментират учени от Института по царевицата. Създадени са при всички промени на агроклиматичните условия за страната. Доказали са качествата си и в сортоизпитване и признаване и не отстъпват на чуждата селекция.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са поканили на XI Национален агросеминар и президента Румен Радев, министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и евродепутата Атидже Алиева-Вели.

В рамките на деловата програма на събитието Васил Василев и Мариян Марков от ТехноЛогика, част от европейския иновационен хъб, АгроХъб.БГ, ще разкажат как използването на сателитни данни може да повиши добива и качеството на реколтата и да подпомогне ефективното управление на стопанството, допълва публикацията.

Информацията в уебсайта на Agri.bg.