Учени от Институт по консервиране и качество на храните - Пловдив участваха в Шестата международна конференция по аграрни, биологически и природни науки (VI International Agricultural, Biological & Life Science Conference). Събитието се проведе в гр. Одрин, Турция по проект № КП-06 Н66/4 от 13.12.2022. В конференцията бяха представени над 800 броя пленарни доклада и постери от близо 2000 автора.
Доц. д-р Петя Иванова от отдел „Хранителни технологии“ в Институт по консервиране и качество на храните - Пловдив към Селскостопанска академия, участва в конференцията, съгласно заповед № МС-12/16.08.2024. Мястото, което събра учени от различни държави, беше Балканския конгресен център на Тракийския университет в гр. Одрин, Турция.
Конференцията е проведена за първи път през 2018 г. в Одрин, Турция с над 400 участници и с над 800 доклада. От тогава тя се организира ежегодно от Тракийския университет в града, съвместно с Международната асоциация на изследователите и е международен форум за наука, технологии и бизнес, посветен на земеделието, биологията и науките за живота. В конференцията бяха представени над 800 броя пленарни доклади и постери от близо 2000 автори от 55 държави, върху теми в седем различни конферентни зали. След откриването на конференцията бяха представени три доклада от:
В следващите дни докладите и презентациите се провеждаха в различни зали по направления: наука за живота, генетика, аграрни науки, растителни науки, химия, животновъдни науки, биология, биоразнообразие, горско стопанство, биоинженерство, фармацевтични науки, аквакултури и биосистеми, екология, наука за земята.
Членове на екипа по проект с ФНИ №КП-06 Н66/4 с ръководител д-р Елена Грънчарова се представиха общо с два научни материала в направление „Аграрни науки“ на следните теми: „Влияние на капковото напояване и фертигацията върху физичните характеристики на плодове от бяла ягода (Fragaria X Ananassa „Snow White”), отглеждани в България“ и „Влияние на беритбата, напояването и фертигацията върху физикохимичните и биохимичните показатели при хладилно съхранение на плодове от бяла ягода (Fragaria X Ananassa „Snow White”), отглеждани в оранжерийни условия в България“.
Представените материали включват резултати, получени при изпълнение на дейностите по проекта, съгласно заложената работна програма. Участието на доц. д-р Петя Иванова като учен от екипа на Института по консервиране и качество на храните - Пловдив в проекта и в научни конференции, вкл. международни, е съгласно предвидения план за разпространение на резултатите.