img

Среща на научния екип от ДЗИ – Генерал Тошево със зърнопроизводители от района на Добруджа

22.06.2020

Представители на научния екип от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) - гр. Генерал Тошево към Селскостопанска академия, проведоха на 12 юни среща със зърнопроизводители от района на Добруджа. Инициативата бе на Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево („АБЗ 2006“), създадена през 2000 г. във връзка с подпомагане на земеделските стопани в Добруджа. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите - най-представителната професионална организация в бранша. 

На срещата присъстваха Стелиян Стоянов – основател и председател на Управителния съвет на „АБЗ 2006“, Коста Костов – изпълнителен директор на Асоциацията и общински съветник в община Генерал Тошево, представители на земеделски кооперации, арендатори и фермери.

Доц. д-р инж. Илия Илиев – директор на ДЗИ откри срещата с видимо удовлетворение от съществуващата и поддържана в годините постоянна връзка между Института в Генерал Тошево и зърнопроизводителите в района. „Нашата позиция е, че ние сме длъжни да творим наука в интерес на българските фермери и да се стремим да догонваме световните постижения в земеделската практика“, каза директорът на института. „На Ваше разположение сме да разберем за повода да поискате тази среща и да поставите своите въпроси.“

Последвалият разговор протече емоционално, в динамична, но градивна полемика.

Г-н Стелиян Стоянов обясни, че срещата е инициирана след заседание на УС на „АБЗ 2006“ във връзка със смущаващи изявления пред медиите на представители на ДЗИ по адрес на компетентността на земеделските стопани и поради това, че „се манипулира общественото мнение, че зърнопроизводителите не си вършат добре работата и едва ли не са некадърни“. „Ние като производители и хора с ангажимент към своите колеги, работници, семейства и всички, които са ни гласували доверие да поверят земите си на нас, макар и обвинени в некомпетентност по отношение на избора на сортова структура и технология на отглеждане, смятаме, че проявяваме правилно и отговорно отношение към зърнопроизводството. При нас 50% от сортовете, които отглеждаме, са български, но за съжаление добивът от тях е с около 200 кг по-нисък от чуждестранните в благоприятни за тях години. Ние сме убедени, че основният проблем на фермерите тази година не е нашата некомпетентност, а сушата като непреодолима сила. Не желаем да влизаме в лоши взаимоотношения с Вас, защото сме длъжници на хората, с които работим. Държим на коректността между нас и искаме да има просперитет и за двете страни. Уважение към всички Вас и това, което правите, но не сме съгласни, че сме избрали неправилните сортове и технологии“, сподели емоционално г-н Стоянов.

Доц. Илиев поясни, че в стремежа към по-ефективна реклама е възможно да се кажат неща, които могат да се тълкуват по различен начин, но сега е моментът ДЗИ да рекламира своите сортове.

Г-н Коста Костов сподели мнение, че зърното е стратегия и политика. „Когато държавната политика не защитава качеството като приоритет, Вие кое бихте избрали – качество или количество?“, запита той. 

Думата взе проф. Иван Киряков: „Винаги съм твърдял, че в Добруджа са едни от най-грамотните земеделски производители в страната. Но не изхвърляйте тотално българската селекция, не пренебрегвайте различните технологии, защото за всеки отделен сорт има различна технология на отглеждане. Не само сушата е причина за ниските добиви, а и употребата на торове и продукти за растителна защита в конкретните условия. Факт е, че през тази година сортовете на института се държат по-добре от чуждестранните. Необходимо е да се разпределя рискът, да отглеждате и наши сортове – те са пригодени за такива екстремни условия.“

Доц. Михова се обърна към земеделските стопани с думите: „При сушави години като тази са важни и сортовият състав, и технологията на отглеждане на отделните сортове, а не технологията на пшеницата изобщо. Там, където не се оцени сортовият състав на зърнено-житните култури и се обърка технологията, проблемът е най-голям. Нашите сортове са конкурентноспособни, но действащата държавна политика неглижира качеството.“

Г-н Младен Мартинов – председател на ЗК „Черно море“, гр. Балчик изрази мнение, че земеделието е бизнес, а зърнопроизводството е основен бизнес в земеделието. „Като бизнесмени ние се справяме доста добре на фона на земеделието в България. Ако във времето климатичните условия продължават да са като тазгодишните, вероятността да се върнем към българската селекция е много голяма“, поясни той и беше подкрепен от негов колега с думите: „Ние сме дошли тук като приятели, а не да търсим конфронтация. Истината е, че ние търсим икономическия ефект. Преди години сме ползвали Ваши сортове и от сорт „Енола“ сме имали добиви от 700-750 килограма от декар.“

„След тази среща ще предадем на нашите членове, че сме се обединили около мнението за основния проблем през настоящата година - голямата суша. Искрено се надявам занапред да не се получават недоразумения между земеделските производители и Вас като представители на науката. Ако Вие нямате успехи, и ние няма да имаме“, каза в заключение председателят на „АБЗ 2006“.