img

Семинар на ИЗ - Кюстендил и НССЗ за иновативните системи за отглеждане на черешови насаждения

06.02.2024

Видео от семинар на Института по земеделие (ИЗ) – Кюстендил на Селскостопанска академия и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) - Плевен представя иновативни подходи, касаещи една от най-икономически важните култури у нас – черешата, информира Agri.bg. 

Проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие - в Кюстендил поднася практическите акцeнти от научна разработка по темата „Иновативни подходи при избор на сортоподложкови комбинации при черешата“. От лекцията му можете да се запознаете с основните фактори, влияещи при отглеждането на череши, проблемите със съвместимостта между подложка и сорт и изисквания към подложките. 

В рамките на семинара ученият представи най-перспективните подложки за културата. Освен за основните подложки за череша и вишна в България, ще научите и какво е влиянието им върху растежните и продуктивни прояви на сортове череши, както и за реакцията им към стресови абиотични фактори.

Във втората част на видеото проф. Сотиров представя подробно типовете черешови насаждения, агротехниката на отглеждането им и накрая – резитбите.

Запознайте се с най-новите системи за отглеждане на черешови насаждения във видеото от уебсайта на Agri.bg.