img

Селскостопанска академия в международното сътрудничество за високи стандарти и безопасност на храните

23.11.2023

В рамките на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, по време на дебат за проекта на Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев „изтъкна и дългогодишното добро сътрудничество и приятелските връзки между нидерландския Университет Вагенинген и българската Селскостопанска академия (ССА)“, информира пресцентърът на земеделското министерство. В рамките на Съвета министър Вътев се срещна с министъра на земеделието, природата и качеството на храните на Нидерландия Пит Адема, сочи информацията на Министерство на земеделието и храните.

Приложението на научните достижения като новите геномни техники не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност по отношение здравето на хората и животните и въздействието върху околната среда, гласи позицията на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел по време на дебат за проекта на Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях.

За нас е важно проектът на Регламент да предлага трайни във времето решения, подчерта министър Вътев. Той посочи, че е необходимо да продължат дискусиите за съвместното съществуване на продуктите на новите геномни техники с конвенционалното и биологично земеделие и опазването на биоразнообразието. Нужен е равноправен достъп до генофонда за селекционна дейност и недопускане патентни ограничения.