С оглед на промените в климата в последните години се наблюдава засилване на интереса на производителите към българските сортове фуражни култури, които са създадени съобразно нашите климатични и почвени условия, и са далеч по-приспособими и адаптивни към промените за разлика от чуждите, каза в интервю за Nivabg.com проф. Ивелина Николова, директор на Института по фуражни култури (ИФК) в Плевен, част от структурата Селскостопанска академия.
„Една от основните култури към която сме насочили нашия научен интерес е люцерната, тъй като тя е много високопротеинова с много добър аминокиселинен състав и необходимите енергийни единици необходими за хранителния баланс на животните“, информира проф. Николова.
Сред другите високопротеинови фуражни култури, които са обект на интересите на учените са фуражен грах, фуражен фии, еспарзета и звездан.
Проф. Николова припомня, че в резултат на над десетгодишен труд на учените, в ИФК - Плевен са създадени четири иновативни технологии за отглеждане на люцерна, фуражен грах, сорго и специална технология за ливади и пасища.
„Очакваме през следващата година да получим признание на три нови сорта фуражни култури- два сорта фуражен грах и един сорт фии, чрез които да се включим в конкурса за иновации на следващото издание на АГРА“, споделя още проф. Николова.