img

Проф. Иван Киряков от ДЗИ – Генерал Тошево: Продължителните дъждове могат да смъкнат качеството на пшеницата

12.07.2021

В отделни землища на Добричка област ечемикът вече е пожънат. Добивите са между 550 и 650 кг/дка. Все още ежедневните дъждове спъват кампанията по прибиране на реколтата, информира сайтът AGRI BG. Близо 60 000 дка са площите с ечемик в Добричко. Те са близо 4 пъти повече в сравнение с предходната стопанска година, когато бяха засети едва 15 000 дка. При сухата и екстремна 2020 г. обаче се оказа, че ечемикът даде по-високи добиви от пшеницата, при която бяха отчетени средно по 178 кг/дка. 

Анализът на последните стопански години показва, че при ечемика в Добруджа има по-добри резултати. През 2019 г. официалните данни отчитат над 700 кг/дка, а през 2020 г. - 305 кг/дка. В същото време площите на ечемика до есента на миналата година постоянно спадаха и средно 3 % от обработваемите площи бяха заети с тази житна култура. Пшеницата заема около 42-44 % в добруджанските стопанства.

„Честите и обилни валежи през това лято са много благоприятни за пролетниците“, коментира проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) – Генерал Тошево. Продължителните дъждове обаче могат да смъкнат качеството на пшеницата, смята ученият.

Все още активната кампания по прибиране на хлебното зърно не е започнала. Според професора това ще стане около 10-15 юли. Тогава земеделските стопани ще имат нужда от сухо и топло време, което да позволи на зърнокомбайните да влязат в нивите и да приберат житото.

Повече от анализа на очакваната реколта в Добруджа четете в уебсайта на AGRI BG

https://agri.bg/novini/mezhdu-550-i-650-kgdka-echemik-v-dobrudzha