img

Проф. д-р Милена Узунова - една от най-влиятелните жени в семепроизводството, сочи Seed World Europe

02.04.2024

            Престижното списание Seed World Europe посочва проф. д-р Милена Узунова за една от 20-те най-влиятелни жени в сектора на производството на семена през 2023 г.

            Професор д-р Милена Узунова, удостоена през 2023 година със званието „Доктор хонорис кауза“ на Селскостопанска академия, е посочена за една от 20-те най-влиятелни жени в сектора на семената в ЕС през 2023 г. от престижното списание  Seed World Europe. 

            Ето какво се казва в публикацията за д-р Милена Узунова, ръководител на отдел „Технологии за селекциониране на царевица и маслодайни култури“ в немската компания KWS Saat SE & Co. KGaA, занимаваща се с растениевъдство и биотехнологии:

            „Със своя проницателен ум и любов към науката, Милена Узунова усъвършенства отглеждането на царевица и маслодайни култури за 27-те години работа в компанията KWS.

            Сътрудничеството с изследователски институции ѝ позволява да пренася откритията от науката в практиката и да изостря научния поглед към нуждите и предизвикателствата на растениевъдството.

            Узунова има страст към обучението и развитието на следващото поколение молекулярни селекционери.

            Узунова е почетен професор на Техническия университет в Мюнхен и доктор хонорис кауза на Селскостопанска академия.

            В KWS тя създава работната група „Технологии за отглеждане на царевица и маслодайни култури“, обхващаща приблизително 65 души, занимаващи се с отглеждането на царевица, сорго, рапица и слънчоглед.

            Узунова е от България, но повече от 30 години живее в Германия. Тя отстоява  концепцията за разнообразие както по отношение на културата (тя се гордее, че в нейния екип са представени 14 националности), така и на равенството между половете.“

Цялата статия можете да прочетете тук