img

Проф. д-р Иван Киряков от ДЗИ – Ген. Тошево: Земеделието у нас се движи от субсидии, а не от необходимост

05.02.2024

Сеят се десет пъти по-малко бобови култури, в сравнение с края на 90-те години .

Най-вероятно площите с бобови култури у нас ще останат под или около 26 000 дка. Не се очаква да надхвърлят 30 000 дка“, прогнозира пред AGRI.bg проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт (ДЗИот структурата на Селскостопанска академия край Генерал Тошево. „На този етап не се отчита силен интерес или желание за залагане на повече площи с фасул, грах, леща и нахут. Земеделските производители останаха доволни от 2021 г. и 2022 г., когато прибраха до 160-180 кг/дка фасул. През миналата стопанска година обаче добивите в Добричко бяха по 110-120 кг/дка“, допълва ученият. Той припомни, че в края на 90-те години в страната са се сеели около 300 000 дка с бобови култури, които са много добър предшественик на пшеница, ечемик, тритикале, ръж. 

„За съжаление, у нас земеделието се движи от субсидии, а не от търсене и необходимост“, посочва още проф. Киряков. При масовото залитане към дадена култура не се взимат предвид почвено-климатичните условия за отглеждането й или пък пазарната стойност и реализацията й. Известни са схемите за подпомагане през годините назад, които доведоха до наличие на много декари с тикви, етерично-маслени и други насаждения.

Селекционерите от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево са готови със семената за ранните пролетни култури. Налични са близо 30-40 тона грах и леща и още 10 тона фасул за предстоящата кампания.

През втората половина на февруари до първите дни на март стопаните могат да засеят грах, леща и нахут. Тези култури са хладоустойчиви и издържат на ниски температури от порядъка на -4, -5 градуса след поникване. Фасулът се сее след това, „на ръба на сланата“, посочва ученият. Сроковете за тази култура в Добричка област са последните дни на април – началото на май.

При хладоустойчивите култури фермерите могат да разчитат на един сорт леща и три сорта грах. Въпреки че в ДЗИ имат два сорта нахут, поради липса на търсене не се поддържа семепроизводство.


Информацията в уебсайта на AGRI.bg.