Директорът на Института по овощарство (ИО) – Пловдив към Селскостопанска академия, демонстрира тънкости при зимната резитба на орехи. В предаването „Растителна защита“ по Агро ТВ проф. дн Стефан Гандев представи задължителните мероприятия при зимните резитби на орехи. В опитните градини на ИО – Пловдив нагледно беше показано оформяне на короната на черупчестите дръвчета. Целта е запазване на дълголетието им и оптимална плодовитост. Формирането на короната на ореха започва през втората година. Характерното за нея е това, че се придава чашовидна форма върху ствол с височина 60-80 см, като се залагат 3-4 скелетни клона от първи разред, които са естествени разклонения на дървото. За да се ускори плододаването, водачът (централният клон, насочен строго вертикално) не е необходимо да се отстранява веднага. На следващата година в короната се залагат 8-12 скелетни клона от втори разред. След встъпване в плододаване водачът се отрязва до горния скелетен клон. Оформянето на короната на ореха трябва да приключи до началото на плододаване. След началото на плододаване при резитбата на дърветата е необходимо да се запазят максимално пъпките в краищата на годишния прираст. Изрязват се само тези клони, които сгъстяват короната, болни са или имат някакви механични повреди.
Повече от проф. Гандев можете да научите от видеоматериала на Агро ТВ: https://agrotv.bg/