img

ИРЕМК – Казанлък с препоръки за субсидирането на лавандулопроизводството

09.07.2021

Така производителите ще имат стимул да използват нови сортове, категорични са от Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък към Селскостопанска академия, информира сайтът АGRI BG.

Позицията, че качеството, а не количеството е важният момент в производството на лавандулово масло, са изразили и колегите им от Тракийския университет - Стара Загора по време на Седмия фестивал на лавандулата в Генерал Тошево, допълва публикацията.

Авторът ѝ припомня, че лавандулата е внесена в България през 1907 г., а масово наложените в производството у нас 7 сорта са създадени в ИРЕМК –  Казанлък.

За представените пред добруджанските стопани три нови сорта - Дея, Терес и Жанет от етерично-маслената билка, създадени от гл.ас.д-р Станко Станков в ИРЕМК – Казанлък и още информация по темата четете в уебсайта на АGRI BG: 

https://agri.bg/novini/uchenite-sa-kategorichni-kachestvo-a-ne-kolichestvo-pri-proizvodstvoto-na-lavandula