img

Празник на черешата, Кюстендил 2024

02.07.2024

За 17-ти пореден път Кюстендил влезе в сърцето на черешовото изобилие, богатство и благодат. В последните три дни на месец юни жителите и хилядите гости на града имаха възможността да се потопят в атмосферата на едно от най-вълнуващите събития за региона и страната. В периода 28 – 30 юли Oвощната градина на България бе завладяна от вкуса и творческото вдъхновение на кюстендилската череша. Щастливи лица, детски усмивки, красиво подредени щандове, изкушаващи черешови произведения и много радост обрисуваха лицето на Кюстендил. Три последователни дни всяко едно кътче в централната част на града бе изпълнено с черешова наслада, а жителите и гостите на града, дошли от близо и далеч в слънчев Кюстендил, имаха възможността да се докоснат до търговското изложение, в което се включиха повече от 50 сертифицирани производители на череши от региона и над 200 търговци и занаятчии от цялата страна.

Богата музикална програма, черешови арт-ателиета, голяма сладоледена изненада, място за отмора сред черешови специалитети Cherry Chill Zone, Алея на занаятите "Живите места в Кюстендилско", състезателни игри с череши  и уникални произведения на изкуството и кулинарията, създадени с череши обсипаха центъра на Кюстендил и потопиха в черешова наслада всички гости на празника през 2024 г.


Институт по земеделие – Кюстендил, съорганизатор на събитието всяка година,  подреди изложба от 85 черешови сорта и хибрида, като ас. д-р А. Стоева представи 10 от перспективните за страната и региона от трибуната пред Общината. 


Красота премериха щандовете на 28 читалища, а изборът на журито начело с директора на Институт по земеделие доц. д-р Илияна Кришкова не беше лесен. Отличителна награда за най-едра череша получи НЧ „Просвета 1920 г.” с. Граница за плод с диаметър 36 мм от сорта Съмит Читалища получиха отличия за най-добре аранжиран черешов щанд и най-атрактивно вешало. Официални гости на празника бяха инж. Александър Пандурски – областен управител на Кюстендил, Димитър Велинов – председател на Общински съвет – Кюстендил, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия – София, зам.- министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, народни представители и общински съветници.

Съботния ден бе наситен със състезателни игри, предизвикали най-запалените гости на празника в страстна битка за Голямото надяждане с череши. Вечерта завърши с концерт, на който кюстендилци и гости на града пяха заедно с Миро и Дивна в едно вълнуващо музикално изживяване.