img

Празник на билките в ИДЛР- София

03.07.2024

На 26 юни 2024 т.г. в Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) – София на Селскостопанска академия се проведе открит ден, посветен на лечебните растения. Гости на събитието бяха проф. д-р Виолета Божанова - председател на Селскостопанска академия, заместникът й проф. д-р Илияна Начева, г-жа Яна Михайлова и г-жа Ваня Коцева - Директор на Националния Земеделски музей. Празника уважиха също г-н Калоян Паргов - Председател на Стратегическия институт за национални политики и стратегии (СИНПИ), г-н Светослав Тодоров - Изпълнителен директор на пазари „Север“, г-жа Румяна Конакчийска от ФНСЗ, от професионална Гимназия по селско стопанство –„БУЗЕМА“ г-жа Иванка Станчева и представители на местната власт.

Традиционно бе украсена Еньовска порта с 77 1/2 билки. Присъстващите минаха под нея за здраве и късмет.

Поетесата Мария Илиева поздрави присъстващите с прочувствени стихове за Еньовден.

Програмата включваше презентации на тема: „Билки за имунната система“ и „Билки с успокояващо нервната система действие“ изнесени от ас. Кирил Кръстев и гл. Експерт Ралица Гаврилова.

Доц. д-р Стела Димкова от ИДЛР проведе викторина „Билките - какво знаем за тях“. Ас. Яна Миткова демонстрира начините на събиране, сушене и съхранение на билките.

Посетена бе билковата колекция в Института, където участниците в празника успяха да се запознаят с основните лечебни растения в България. Показана бе и изложба с над 100 живи експоната от лечебни растения, срещащи се в българската и световната флора.

Празникът завърши с дегустация на специалитети от билки: сиропи, сладка, питки и др.