img

От ИЛВ - Плевен прибират червените сортове грозде със седмици по-рано заради сушата

19.09.2024

Заради голямата суша, която буквално изпива сока от гроздовите зърна, собствениците на лозови масиви вече прибират по-късните червени сортове, които обикновено трябва да бъдат събирани в края на месец септември. Ситуацията е почти еднаква в цяла България, като само на отделни места, където гроздето е отглеждано при поливни условия, може да има забавяне.

Подобно е положението и в лозовите масиви на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) - Плевен на Селскостопанска академия. В момента там се прибират червените винени сортове грозде „Сторгозия“ и „Каберне совиньон“, разказа за Агри.БГ доц. Татяна Йончева, технолог в научното звено
 През тази седмица започва прибирането и на традиционния български сорт „Гъмза“, уточни тя.

По изчисленията на учените от ИЛВ - Плевен, гроздето през тази година се бере с 2-3 седмици по-рано, тъй като то буквално изсъхва на лозите.
 „Годината не е най-лоша. Може да се даде средна оценка на реколтата и като захарност на гроздето, и като качество. През годината нямаше валежи, но заради сушата рандеманът ще е нисък. Гроздето стафидира още на лозите. Освен това гроздоберът започна по-рано, защото гроздето изсъхва и годината е такава, че всичко се бере едновременно - няма раннозреещи сортове, няма къснозреещи, категорична е доц. Йончева.

Макар много винари да твърдят, че в сухи години качеството на виното става уникално, все още за тази година предвид голямата суша не може да се прогнозира какво ще е качеството му, коментира технологът на Института по лозарство и винарство в Плевен. Задържи ли се обаче подобна тенденция за дълги сухи и горещи месеци, вероятно ще се наложи и промяна в технологията на отглеждането на лозите и провеждането на специфични операции, коментира още ученият.

Информацията в уебсайта на Агри.БГ.