img

Официална делегация от Република Конго посети Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово

12.09.2023

На 11 септември, 2023 г. официална делегация от Република Конго, придружена от  проф. д-р Светла Янчева, заместник-ректор на Аграрен университет - Пловдив, посети Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово, който е част от Селскостопанска академия. Гостите бяха посрещнати от директора на Института доц. д-р Катя Узунджалиева и членове на научния колектив. В делегацията участваха министърът на горското стопанство на Република Конго д-р Розали Матондо, на социалните дейности г-жа Ирен Мбоку-Кимбаца, както и Посланикът на Република България в Конго.

Д-р Матондо има сантиментални чувства към България, тъй като завършва образованието си в Аграрен университет – Пловдив и е била докторант в АгроБиоИнститут към ССА, София, което поставя началото на нейната кариера.

Програмата включваше посещение на Националната генбанка и Музея на земеделската наука в Садово. Обсъдено беше взаимноизгодно сътрудничество в различни области. Гостите проявиха интерес към работата на Националната генбанка, както и към селекцията на фъстъци, пшеница и ориз и възможностите съвместно сътрудничество.

Делегацията от Конго ще подпише споразумение за сътрудничество с Аграрен университет - Пловдив.