img

Цветна феерия от Института по декоративни и лечебни растения – София

23.06.2022

Заповядайте в с. Негован, за да си купите български цветя и лечебни растения  

Кризата, следствие от covid-19, обръща тенденцията на трудна реализация на растенията, произведени в Института по декоративни и лечебни растения – София на Селскостопанска академия и прави така, че нараства интересът на нови партньори. Това разказва ас. Росен Соколов. Оказва се, че големите търговци биват засегнати от пандемията, а малките, какъвто е ИДЛР, намират нови клиенти – фирми, търговски вериги, които по-рано на са обръщали внимание на продукцията на Института. Доц. д-р Надежда Запрянова, директор на Института по декоративни и лечебни растения – София на Селскостопанска академия ни разхожда в софийското село Негован, където се намира Института.

Мушкатото изживява своя ренесанс. 

„Мушкатата и сакъзчетата са наши любими растения, произвеждаме ги в огромни количества и много се търсят, определено мога да кажа, че се наложиха в последните години, защото са непретенциозни. Хората ги купуват, защото цъфтят много. Мога да кажа, че в последните години не бабиното познато мушкато от къщата на село се търси силно, а по-скоро ниските, компактни форми мушката с обилен цъфтеж.

Доц. д-р Запрянова разказва, че по време на пандемията Институтът жъне успехи в продажбите на своите растения, причината – ограничения внос от чужбина. Любителите на цветя у нас предпочитат продукцията на Института, за което директорът казва: „Това са живи растения, те се развиват, докато вносните растения са много химизирани и подсилени с торове, изглеждат добре, но когато ги занесеш вкъщи, за малко време умират. Докато нашите са по-непретенциозни по отношение на отглеждането, но са здрави и се развиват прекрасно.“ Над 10 000 са растенията, които произвежда екипа на Института годишно в малката си оранжерия на площ от 100 квадрата. Отглеждат мушкато, сакъзче, биденс, торения, бегония, петуния, калибрахое. В Института има два начина за производство на посадъчен материал, сами произвеждат резници от алпийските сакъзчета. А при други растения – при петуния, торение имат лаборатория за тъканни култури. 

Ас. Росен Соколов от Института по декоративни и лечебни растения – София разказа, че богата палитра от растения съдържа още сукуленти. Те са адаптирани към по-сухи условия и по-горещ климат.  


Науката е като да си сверяваш собствения часовник,

казва ас. Соколов. „Хубаво е да си с точно време, но трябва да си адекватен на ситуацията тук. Растенията са пряко зависими от мястото, на което се отглеждат. Например в Западна и Северна Европа, където цветарството е основно застъпено – Нидерландия, Великобритания, Германия, климатът се характеризира с меки зими и хладни, влажни лета, океански климат. Повечето цветя, които са селекционирани там, донесени тук, не се представят много добре. Същото важи и за лечебните растения. Трябва да има местна наука, която да създава възможно най-добрите растения за нашите условия и нашия пазар. В Института поддържаме и отглеждаме видове, които са се доказали при българските условия. Интродуцираме и нови сортове от чужбина, като 2/3 от тях не се представят добре при нашите условия. В лабораторията ни по тъканни култури поддържаме в ин витро условия много сортове, които размножаваме за собствени нужди, както и за колеги, които желаят да отглеждат тези сортове.“, казва асистентът. 

Ученият допълни, че цветарският сектор е много важен отрасъл в икономиката на една държава. По икономическа ефективност се доближава до индустриалното производство. Целият сектор в Европейския съюз за 2021 г. произвежда растения на стойност 23 млрд. евро първична продукция. 

доц. д-р Стела Димкова разказа, че на територията на Института, в опитните полета и в лабораториите, има над 70 вида лечебни растения. От 2020 г. се обогатява и билковата колекция с 42 лечебни вида. „От мащерка, например, имаме няколко вида. Също така ехинацея, розмарин, естрагон, риган, много видове мента, джоджен. Нашата цел е да запазим тези видове и да продаваме в нашия градински център. От три години 

развиваме растението Монарда.

Това е декоративно растение, но е много лечебно. Родината на монардата е Северна Америка, но цветето се чувства много добре и в България, това е етерично-маслена култура.“, казва доц. Димкова.  

Институт по декоративни и лечебни растения – София кани всички любители на цветята на открит ден на 23 юни от 10:00 часа. в навечерието на Еньовден. Българският народен празник съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето "трепти", "играе", и който види това, ще бъде здрав през годината.