img

Палитра от селекционни постижения в „Деня на фермера“на ИРГР „К. Малков“ – Садово

03.06.2021

Традиционния „Ден на Фермера“ в Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) - Садово към Селскостопанска академия, който тази година се проведе на 2 юни, откри директорът на Института доц. Катя Узунджалиева. Приветствия към организаторите и участници в събитието поднесоха зам. министърът на Министерство на земеделието, храните и горите Георги Събев, председателят на Селскостопанска академия проф. д-р инж. Мартин Банов и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. На форума присъстваха и акад. Атанас Атанасов, акад. В. Сгурев, акад. Ив. Попчев, много партньори на научното звено, студенти и десетки фермери. 

На демонстративното поле към Института гостите бяха запознати с условията за развитието през годината на зимните житни култури, с акцент върху садовската селекция при пшеницата. Вниманието им бе фокусирано върху най-новите сортове – високодобивния Надита и висококачествения Сашец. Последният е признат през 2020 г. и спечели конкурса за иновации на АГРА 2020. Представени бяха и сортове твърда пшеница, тритикале, ечемик, ръж и овес. Гостите бяха запознати и с различията при еднозърнест и двузърнест лимец, с медоносното растение фацелия, с възможностите за отглеждане на маслодаен лен, с лековития бурчак и с други алтернативни култури. 

Впечатли ги и големият интерес към садовските сортове фъстъци в цяла Европа, както постиженията на учените при селекцията на сусам за механизирано отглеждане.

Специална бе темата за възможностите за биологично земеделие, които ИРГР предлага

В рамките на програмата гостите можеха да посетят и да се запознаят с Националната Растителна Генбанка и специализираната ботаническа градина към Института. 

С много заявки за покупка на семена от различни култури завършиха финалните обсъждания и наблюдения в „Деня на фермера“ на ИРГР – Садово.

Още от събитието:  уебсайта на Агро Пловдив:


http://agroplovdiv.bg/75976/%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8%d1%80%d0%b3%d1%80-%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be-2021-%d0%b3-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/