img

Мястото на земеделската наука в селскостопанската практика – знак от съвместната програма на ССА и МЗХ за АГРА’2024

20.02.2024

На официална пресконференция в пресклуба на Международен панаир Пловдив бяха представени новостите на стартиралия днес в Пловдив най-мащабен форум за модерно земеделие, вино и храни „Агра, Винария и Фудтех“. В брифинга участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, проф. д-р Виолета Божанова - председател на Селскостопанска академия, проф. д-р инж. Галин Иванов - ректор на Университета по хранителни технологии, инж. Красимир Коев - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Николай Митев – председател на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България (АГРОТЕХ) и Николай Флоров - СПП Експо/SPP Expo.

За поредна година Селскостопанска академия (ССА) е традиционен партньор и изложител на АГРА. За нас това e изключително важен форум и платформа, на който можем да представим нашите научни резултати и иновативни предложения, да се срещнем с потенциални партньори. Тази година в научните ни изследвания и иновации има особен акцент. Можете да ни намерите в палата 7, заедно с университетите в областта на земеделието, не само от България. Има представители и от Тракийския университет в Одрин. Изключително добър акцент, който представи и министър Вътев, и добър знак за нас е деловата програма, в която ССА участва със Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по много важни теми, отнасящи се до мястото на земеделската наука в селскостопанската практика и предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Надявам се след приключване на изложението да имаме още по-добър диалог с нашите потенциални партньори. Желая успех на изложението, заяви председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова. 

Изложенията бележат ръст от 25%, което показва, че земеделските производители не са загубили ентусиазъм. Целта ни е АГРА да стане средище на по-високо ниво отколкото е било досега“, посочи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Заедно с него в Пловдив бе и министърът на земеделието на Република Косово, който връща визита в България. „Няколко месеца подготвяхме посещение в Република Косово. Видях една процъфтяваща страна, приятелски настроена към България. Във винарната, която посетихме, енологът беше българин, т.е. има огромен потенциал, който не подозираме. Република Косово очаква да се активизираме в износа на храни, напитки, зърнени култури“, акцентира българският министър на земеделието.

„С изложенията „Агра, Винария и Фудтех“ подобаващо ще открием новата стопанска година. В най-голямото изложение в Югоизточна Европа се представят 21 държави и участват около 600 фирми. В палата 11 се провежда единственото в страната изложение за продукти за винопроизводството“ – отбеляза доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив.

Видео от пресконференцията в пресклуба на Международен панаир Пловдив вижте в уебсайта на Plovdiv24.bg: https://www.plovdiv24.bg/