img

Многообразие от житни и бобови култури в Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“

09.04.2024

Гл. ас. д-р Иван Алексиев разказа за актуалната селекция в ИРГР – Садово  

Институт по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ – Садово развива програма за селекцията на пшеница, тритикале и южните култури фъстъци, сусам и ориз. Пшеницата е пригодена основно към сухите условия на страната. ИРГР – Садово, който е част от Селскостопанска академия, създава сортове, които главно са устойчиви към сушата. Повече за работата на ИРГР „Константин Малков“ разказа гл. ас. д-р Иван Алексиев. Институтът произвежда пшеница, ечемик, твърда пшеница, ръж, овес, тритикале, фъстъци и грах. Това са културите от които ИРГР прави семепроизводство. Учените отглеждат също и културата бурчак или, както е другото му име горчив фий. Растението е бобово и се използва за сидерация (зелено торене). Културата се търси напоследък за лечебни цели. Сусамът е другата атрактивна култура, която всеки може да намери в института в Садово. Културата е алтернативна, сее се на малки площи в страната, разказва гл. ас. Алексиев. Тук колегите се хвалят със страхотно постижение, а именно, че е селектиран сорт сусам, който е годен за пълно механизирано отглеждане. От сеитбата до прибирането се използва техника. Сред другите култури са още просо и лен, както и медоносното растение фацелия. Пашата, която фацелията дава на пчелите е с продължителност около 40 дни – това я прави много ценна.

Другият герой в ИРГР – Садово е лимецът. Той може да бъде еднозърнест или двузърнест. Изследванията, които са направени в института, показват, че еднозърнестият лимец е този, който е без глутен. Хората, които имат проблем с поносимостта към глутена, трябва да употребяват еднозърнест лимец. Зърното на лимеца е плевесто, подобно на ечемика и трябва да се лющи. Зърното на еднозърнестия лимец е по-малко, но, когато се олющи, то има специфична форма – елипсовидно, овално и сплеснато зърно. Именно това трябва да се търси в магазините, когато става дума за лимец. Твърда и мека пшеница – от практична гледна точка гл. ас. д-р Алексиев допълни, че от твърдата пшеница се приготвят макаронени изделия. От меката пшеница се произвежда брашното за хубавия, традиционен български хляб. В Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово се произвеждат и сортове овес, които са с плевесто зърно, има обаче и сортове овес, които са с голо зърно. И разбира се няма как анализът на експерта от Садово да се случи без прословутите фъстъци от Садово. Ако потребителите искат вкусни фъстъци, те определено трябва да си купят български фъстъци, те притежават и много добри хранителни качества. Големи количества от българската селекция фъстъци отиват при фермери в Австрия, Германия, Франция, интересът е голям. При сорта фъстъци „Калина“ около 50% от ядките са напукани. Това е отличителен знак, останалите сортове фъстъци в света не са напукани. Това е една от хитростите – когато търсите български фъстъци и искате те да са пресни, хубави и вкусни, гледайте те да са с напукана кора, казва гл. ас. Алексиев.