img

Жътвата на пшеница с впечатляващи резултати в Добруджа анализират учени от Добруджански земеделски институт

30.07.2024

„Много интересна година, тепърва ще правим анализи“, коментира за Агри.БГ проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) - Генерал Тошево на Селскостопанска академия, в периода на приключващата жътва на пшеница с впечатляващи резултати в Добруджа. „През есента и зимата беше суша, през април имахме ранно изкласяване, а в края на април и началото на май дойдоха дъждове без високи температури. Това помогна на пшеницата да удължи вегетацията си“, посочва ученият.

Жътвата на пшеница в Добруджа е към финала си. Въпреки стресовите условия средният добив е 669 кг/дка. За прибиране са останали 5000 дка в община Балчик, сочат официалните данни. Общият размер на площите с пшеница в Добричка област бяха малко над 1 200 000 декара. Средният добив от пшеницата на финала на жътвената кампания е 669 кг/дка. Тези резултати надскочиха както миналогодишните показатели, така и очакванията на земеделските стопани. Най-високи са добивите в община Добричка - 750 кг/дка, а най-ниските - в Шабла и Крушари - по 600 кг/дка.

Погледите на фермерите сега са насочени към следващите жътви – на пролетни култури. Високите температури, суховеят и сушата през последните два месеца доведоха до пожълтели посеви с царевица и слънчоглед. Според стопаните това може да ускори прибирането им, тъй като растенията съхнат на полето, а на места дори няма да има добиви.

„Ако завали, по-късните хибриди царевица може и да дадат до 400 кг/дка, но дори и при тези добиви едва ще се върже себестойността за производството й“, коментира още проф. д-р Иван Киряков. За да избегнат екстремните горещини по време на опрашването на царевицата, земеделските стопани се насочват към по-ранни хибриди или такива с по-късно ФАО.

Информацията в уебсайта на Агри.БГ: https://agri.bg/novini/dobrudza-prikliucva-zietvata-na-psenica-s-vpecatliavashhi-rezultati