Институтът по земеделие (ИЗ) в Карнобат и Добруджанският земеделски институт(ДЗИ) в Генерал Тошево от структурата на Селскостопанска академия са най-големите селекционни центрове на пивоварни и фуражни ечемици в страната, става ясно от анализ на Agri BG за производството на основните суровини за производството на бира – хмелът и малцът, който се добива от пивоварния ечемик.
Портфолиото на двата института е изключително разнообразно. От включените в националната листа сортове 88% са българска селекция и само 12% са европейски.От тях 2/3 са пивоварни ечемици.
У нас научно са изпитани пивоварно-технологичните качества на повече от 150 сорта пивоварен ечемик – местни и интродуцирани от Европа. Сортовете, одобрени от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), се използват от българските стопанства, а продукцията им се купува в страната. Заводите за малц у нас за последните три години са произвели над 130 тона малц за пивоварните компании, допълва публикацията.
През последните 10 години има над 25 научни публикации на български учени от изследвания и експериментални задачи върху малца и хмела.
По информацията на Agri BG: https://agri.bg/