img

Институтът по зеленчукови култури "Марица" представи своите постижения на АГРА 2023

23.03.2023

Институт по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив участва в Конкурса за иновации на Международното селскостопанско изложение АГРА в града под тепетата. Там проф. д-р Даниела Ганева, директор на Институт по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, разказа, че част от българите разчитат на старите проверени български сортове зеленчуци, но същевременно искат да отгледат и нови. В последно време се налага стопаните да се съобразяват с промените в климата, сподели още тя и разказа на какво да заложат, както градинарите в своите домашни градини, така и земеделските производители, които отглеждат зеленчуци и плодове като бизнес и реализират продукцията си на пазара. Институтът по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, който е част от структурата на Селскостопанска академия, работи по усъвършенстване на родната селекция плодове и зеленчуци, проф. Ганева разказа и състезанието по избиране на най-вкусен домат, където заедно с България участват още Италия и Испания. Оказва се че вкусът на българския домат печели почитатели в двете европейски страни. Институтът работи по селекцията на домати, пипер, фасул, грах, краставици, тиква, пъпеш, бобови култури, лук. Гл. ас. д-р Цветанка Динчева от Институт по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, разказа за иновацията: Технологична инструкция за приложение на компост при разсадопроизводство на броколи, с която Институтът се включи в конкурса за иновации на изложението и спечели награда. При него се получава страничен продукт, който може да се добавя към използвания субстрат при отглеждане на разсади. Иновативното е, че се внедрява компоста като материал обогатяващ субстрата за работа на открито“. Според нея компостът може успешно да се използва като добавка и за субстрат при отглеждане и на други зеленчуци. Начинът на производство на компоста е описан в специална книга, която може да се намери в Института, и там стъпка по стъпка е обяснено как всеки производител може да си произведе компост.

Още в рубриката Агротема по Агро ТВ:    https://www.youtube.com/watch?v=FbqpaA6PUlc&t=5s