img

Институтът по тютюна и тютюневите изделия подкрепя Музея на тютюна в Ардино

20.11.2023

Учени от Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) на Селскостопанска академия в края на миналата седмица бяха на посещение в уникалния Музей на тютюна в Ардино. Доцент д-р Мария Къшева – Директор на ИТТИ, професор д-р Христо Бозуков и доцент д-р Йовчо Кочев от научното звено връчиха на уредника на музея господин Танер Чобанов дарение за Музея на тютюна, включващо библиографска справка за публикациите по тютюна в България, научна и популярна литература за тютюнопроизводството, обработката, преработката и търговията на България с тютюн и тютюневи изделия. На музея бяха представени и оригинални кутии с популярни марки цигари, произвеждани от деветте фабрики на „Булгартабак“, с които музеят ще разшири експозицията си. Постигната беше и договорка за по-нататъшно сътрудничество между ИТТИ-Марково и Музея на тютюна в Ардино.

През август 2023 г. той бе официално открит като част от програмата на третото издание на „Дните на Ардино“ 2023 г. Разположен е на площ от над 300 кв. м и представя един от основните поминъци в община Ардино в близкото минало. Идеята за създаване на музей на тютюна е част от Плана за развитие на родопската община.

Експозицията на музея показва пътя на тютюна от обработката на земята и засяването на семената, през създаването на разсада, оформянето на лехите, беритбата, сушенето и балирането му, чак до предаването на суровината във фабриките за цигари. Представата за всеки един от процесите в етапите на отглеждане и обработка посетителите добиват от различни предмети на бита, включени в процесите, снимков и текстови материал. Според уредника на музея Танер Чобанов, музеят в Ардино се отличава от съществуващите експозиции в различни краища на страната именно със своята изчерпателност. 

Тютюнът, произведен в Ардино, е бил един от най-висококачествените тютюни, най-ароматните и 80 процента от производството е било за експорт в Австро-Унгария и Германия“, разказва Танер Чобанов. По думите му, тютюн в родопската община започва да се отглежда от края на 19 век. Първи започват да сеят в селата Ахрянско, Родопско и Бял Извор. Местните жители, които работели в съседна Гърция, криели семена тютюн в джобовете си, за да го пренесат в България. „Правят го тайно, защото в края на 19 век в пределите на Османската империя било забранено да се сее тютюн от мюсюлманите. Това било привилегия само на гърците“, обяснява Танер Чобанов. И допълва, че през 1910 г. в Ардинско тютюн работят 59 села, като от тях има 1857 тютюнопроизводители, които произвеждат 347 700 кг тютюн годишно. Почти всяко семейство в региона се е занимавало с отглеждането на тютюн. В наши дни тютюнопроизводителите в община Ардино са единици.

Тютюнът ни е бил основен поминък в продължение на над 100-150 години. Аз също съм израснал с него. Тютюнът е може би най-трудната култура за обработване. Цели 9 месеца хората са ангажирани с неговата обработка. А в трите месеца, когато трябва да почиват, времето им е ангажирано с неговата продажба“, споделя пред присъстващите на откриването на музея действащия към момента кмет на Ардино инж. Изет Шабан. Той припомня, че заради спецификата на района, обработката на земята и цялата последваща дейност се е случвала основно с човешки труд и с помощта на животни - за оран.

Експозицията, посветена на тютюнопроизводството, предизвиква интерес и в наши дни. На откриването на Музея на тютюна в Ардино през август месец т.г., освен официалните лица, са дошли хора от региона, произвеждали тютюн или работили в складовете, в които суровината се е приемала. Имало дори и такива, които са разпознали свои приятели на снимковия материал.

За да докоснат още повече посетителите до тютюнопроизводството, от музея в Ардино имат идеята да осигурят възможност гостите да се включат в някой от етапите по отглеждане на културата, определяйки малка площ до сградата на музея, на която ежегодно да се сее тютюн.