img

Институтът по лозарство и винарство в Плевен предлага възможности за дегустация на вина

22.02.2024

Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен предлага дегустационни пакети за ценители на виното. Това съобщи за БТА доц. Емил Цветанов, директор на института.

Пакетите включват дегустация на две, три, четири или пет вина, сред които бели, розе и червени, хляб и минерална вода. Цените са от 16 до 26 лв., като може да се добави и дегустация на ракия и допълнителен кетъринг.

Цената на всеки пакет е за един човек, като в нея е включена кратка тематична беседа и посещение на избата, каза още доц. Цветанов. Минималният брой посетители е четирима души, а продължителността на дегустацията е до два часа.

По думите на директора на ИЛВ за кратко преди периода на пандемията от ковид са посрещани туристи, но сега за първи път се предлагат по този начин възможности за дегустация на вина.

Повече информация може да се открие на официалната страница във фейсбук на института.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е на повече от 120 години. Лозовите му масиви включват 360 дка винени лозя, 160 дка десертни, 20 дка маточници и около 9 дка вкоренилище. От тях през миналата година са добити 83 тона грозде. Продадени са 25 тона, а 58 тона са преработени на вино. Произведени са 36 тона вино - 25 тона бяло и 8 тона червено. Гордост на института е избата, в която се намира енотеката, съхранила вина, бутилирани през 1892 година. Тук се пазят вина с колекционерска стойност.

Материал на БТА.