„Вкусът на България“ стартира нов сезон под мотото „Храна за душата и тялото“ по bTV. Неслучайно първи епизод е посветен на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово, който съхранява знанието за земята и неповторимия вкус на България. В първия епизод водещата Мария Жекова очерта рамките на вълнуващ разказ за мястото, което съхранява връзката на българина със земята – Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“. В малкия град Садово институтът, посветен на вкусовете, спомените и любовта към родното, съхранява ценната генбанка на българските сортове. Тук се намира най-богатото растително разнообразие на Балканския полуостров и най-старото земеделско училище в България, създадено през далечната 1900 г. Мария Жекова научи как се изследват старите сортове като самата тя предаде за анализ поне 60-годишни семена, останали в къщата, в която живее. Как всеки човек пред екрана може да запази разнообразието на българските растителни култури също става ясно в епизода. За финал Мария демонстрира как се приготвя свежа салата, перфектна за гарнитура на печена на барбекю риба. „Вкусът на България: Храна за душата и тялото“ обещава нова доза развлечение за хоби кулинарите с 12 епизода, посветени на тайните, които пазят различни интересни региони в България. От април 2024 г. „Вкусът на България“ е сертифицирана екоустойчива, въглеродно неутрална телевизионна продукция, която се реализира в съответствие с т.нар. зелени практики (Green Filming) с грижа за околната среда и полагa усилия за намаляване на въглеродния си отпечатък. Въвеждането на зелени практики се сертифицира от британската платформа albert, част от BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).
Двете части на кулинарната поредица със специалното участие на колегите от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ - Садово гледайте тук:https://www.btv.bg/shows/vkusat-na-bulgaria/videos/vkusat-na-balgarija-sadovo-1-chast.html и https://www.btv.bg/shows/vkusat-na-bulgaria/videos/vkusat-na-balgarija-sadovo-2-chast.html?fbclid=IwY2xjawFT-mNleHRuA2FlbQIxMQABHXsDm54HrZCRosCiy5THKLDRaAFka2-aZhWMqWaapaD7mH377Dym8CNX0g_aem_2XbSzu2M4VcYcZV2HKZEdw