img

Институт по лозарство и винарство – Плевен подкрепи стилното събитие "Вино и любов"

05.02.2024

Гл. ас. д-р Владимир Димитров от ИЛВ – Плевен запозна гостите с правилата при дегустация.

Дамски клуб “Фрея" и Институтът по лозарство и винарство в Плевен, който е един от институтите в Северна България, част от мрежата на Селскостопанска академия, заедно организираха една различна музикална вечер в Плевен. Под мотото „Вино и любов“ на 1 февруари гостите отбелязаха по нов стил Трифон Зарезан. Това е един от най-старите обичаи в българския народен календар. Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първата за годината обработка на лозата – пролетното зарязване. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Именници са Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо. На този ден празнуват лозарите, градинарите и кръчмарите.

Програмата на събитието включваше дегустация на бели и червени вина от реколта 2023 година, произведени в Институт по лозарство и винарство - Плевен, под вещите насоки на гл. ас. д-р Владимир Димитров, специалист от Института. А всички гости се насладиха на музикалните изпълнения на певицата Виктория Главчева. Събитието се проведе в зала „Библиотеката“ в Народно читалище „Съгласие 1869“. 

Февруари – месецът на любовта и виното, започна със запомняща се среща в уютната и специално създадена за празника атмосфера. Гл. ас. д-р Владимир Димитров запозна гостите с правилата при дегустацията, а те записаха впечатленията си във винен лист. Представени им бяха две бели вина от сортовете „Димят“ и „Мускат Отонел“ и две червени – „Гъмза“ и „Рубин“, като чуха и любопитни факти за произхода на сортовете и легенди за имената им. Прекрасният глас на Виктория Главчева създаде романтичното настроение, съчетаващо виното с любовта. Такива бяха и мъдростите – подарък за всяка дама. Имаше и още една изненада - бутилка „Гъмза“ в празничната томбола.

Инициативата беляза началото от поредица събития, които са планирани като реализация на успешното партньорство между НЧ „Съгласие 1869“ и Институт по лозарство и винарство - Плевен. „Винопроизводството – традиционна направа и употреба в Плевенския район“, беше дейността, вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България с вносители НЧ „Съгласие 1869“ и Институт по лозарство и винарство - Плевен. Предстоят нови и интересни срещи, които са планирани да се състоят всеки месец.

Междувременно българските учени създават богата селекция от сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, разказа проф. Мирослав Иванов – учен от Института по лозарство и винарство в Плевен. По думите му тази селекция осигурява потенциал за бъдещото развитие на сектора. Акцент в работата на учените е подобряването на устойчивостта на сортовете, както срещу ниски зимни температури, така и срещу основните болести. Създадени са сортове – десертни и винени, подходящи за биоземеделие, допълни Иванов. По думите му нашите специалисти работят в посока кръстосване на междувидови хибриди с европейска лоза. Създаден е генофонд от сортове, на които трябва да се даде приоритет в бъдеще, каза проф. Иванов, пред БТА по повод празника на 1 февруари. И подчерта, че в работата си родните учени от Институт по лозарство и винарство - Плевен не ползват ГМО, а работят с методите на класическо кръстосване – процес по-бавен и труден, но без да има никакви рискове за хората.