img

Институтът по консервиране и качество на храните — Пловдив участва в специализираното изложение БАТА АГРО в Стара Загора

17.05.2024

Селскостопанската изложба се провежда за 16-ти път .

БАТА АГРО 2024 събира фермери и гости от цялата страна традиционно на летището край Стара Загора. Политици дадоха старта на шестнадесетото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса се провежда от 13 до 17 май включително, като в него участие взеха и изследователи от Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив, едно от звената в мрежата на Селскостопанска академия. Академията участва с общ информационен щанд в събитието, а място на него намират учени и от други институти, сред които Институт по растителни и генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово и Институт по животновъдни науки – Костинброд. Официален гост на БАТА АГРО е заместник-председателят на ССА проф. д-р Илиана Начева. На информационния щанд се предоставя информация за предлаганите от научната организация услуги и обучения, а посетителите на изложението имат възможност както да дегустират, така и да си закупят вкусните фъстъчени масла, произвеждани в Институт по консервиране и качество на храните - Пловдив.

Във форума в Стара Загора участват 216 фирми изложители върху 36 000 кв. м нетна изложбена площ. На официалното откриване присъстваха министърът на земеделието и храните Георги Тахов, заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев, областният управител на Стара Загора Ива Радева, както и представители от държавната и местна администрация. Събитието започна с тържествен водосвет, а всички официални лица и гости на проявата бяха поздравени с изпълнение на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“.

Традиционно участници в изложението са официалните вносители на световноизвестните брандове за земеделска техника, както и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, семена, торове и препарати, резервни части, инструменти и други. Освен това бизнеса си представят и фирми за консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Десетки са и чуждестранните фирми-изложители в БАТА АГРО, като сред тях е и Полската агенция за инвестиции, която участва с колективен щанд на производители на агротехника от Полша.