img

Иновации при фъстъци показа Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово

15.09.2022

Институтът беше партньор на Семенарска къща – Садово по време на „Открит ден на фъстъци и сусам“   


„Открит ден на фъстъци и сусам“ събра на 14 септември производители на двете култури в град Садово, област Пловдив. Сортове на двете култури представиха на семепроизводствените си полета Семенарска къща – Садово и Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ на Селскостопанска академия. Място на срещата беше производствената база на Семенарска къща – Садово ООД, в стопанския двор на село Чешнегирово. След това се проведе и планираното посещение на семепроизводствен посев сусам и представяне на сорт „Аида“ с технология на отглеждане. Гостите видяха и семепроизводствен посев фъстъци сортове „Лотос“, „Канна“ и „Гранат“ с демонстрация на прибираща техника за фъстъци и откриване на производствена линия за заготовка на семена фъстъци. В опитното поле на Института в Садово бяха представени при сусама сорт Невена, а при фъстъците най-новия сорт Адата, който е в изпитателен период в ИАСАС, както и популярните в страната сортове Калина, Кремена и Цветелина. Директорът доц. д-р Катя Узунджалиева разказа, че приносът на Института към дейността на Семенарска къща – Садово e научен - като опитни селекционери учените помагат в селекционната дейност на сортове фъстъци, които ще намерят пазар и в чужбина. През миналата година сортовете, които Институтът отглежда за семепроизводство, на 95% се продават извън България. Интересът към фъстъците в момента е много голям, коментира доц. Узунджалиева. Именно заради този голям интерес екипът на Института решава да популяризира културата фъстъци, както у нас, така и в Европа съвместно със Семенарска къща – Садово.

Фъстъците и сусамът са алтернативни култури.

Идеята е партньорството да доведе до общи сортове и селекция. В момента фъстъкът от Садово се радва на голяма популярност в Италия. Главната причина е качествата на фъстъка – той притежава отличен вкус, който превъзхожда американския фъстък. През миналата година Институтът изнася количества още към Испания, Португалия, вкл. и към Австрия и Германия, където макар по-студения климат, успяват да отгледат фъстъци. Представената машина за преработка на фъстъци е високо иновативна и е единствена в България. Това е линия, която почиства откъснатите растения от прибирането на реколтата до получаване на четири фракции на ядката. Линията е разделена на две части – в горната част на склада се намира първата част, където е изградена шахта – в нея фъстъкът, който идва от полето, преминава през грубо почистване, след което черупката става чиста и потегля към пакетаж. 

На открития ден присъства и служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Това е вторият открит ден, посветен на фъстъците и сусама, първият такъв беше миналата година, когато домакин беше Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово.