img

Гл. ас. д-р Десислава Тодорова от ИЗ – Кюстендил за броколите, екзотичната доскоро култура

30.11.2022

„В началото на XXI век, когато пишех за броколи, ги наричах „екзотична култура. Сега вече не е така, броколи набира популярност, лесни са за отглеждане и за намиране в търговските вериги и магазините за плодове и зеленчуци“, споделя гл. ас д-р Десислава Тодорова от Института по земеделие – Кюстендил на Селскостопанска академия пред сайта Agri.bg

Тя има дългогодишен опит с тази зеленчукова култура, която набира все по-голяма популярност у нас. Като учен работи с броколи от 2007 г., когато за първи път залага опит с четири сорта и различни срокове на сеитба и засаждане. „Насочих се към хибриди, заради изравнеността на цветните глави и устойчивостта им. Съпоставих сортове от холандската и японската селекция. Всеки имаше своите преимущества и недостатъци“. 

По думите й,

в България броколите проявяват най-добре своя биологичен потенциал при отглеждане като лятна и есенна култура, т. е. късно полско производство. 

        „Броколите са лесна за отглеждане култура. Преди да решим да отглеждаме броколи, е важно да се запознаем с биологичните им изисквания към основните агро-екологични фактори. Броколи са светлолюбива култура и затова не понасят засенчване. Температурата е другият важен фактор за успешното им отглеждане. Често съм чувала, че броколи не образува глави, а направо цъфти. Оптималните температури за развитието на културата са от 16 до 21°С“, гласят съветите на учения. 

        Какво трябва да знаем за броколите преди да се заемем с тяхното отглеждане, кои региони на страната са подходящи за това с изисквания към почва, климат, четете в уебсайта на Agri.bg