img

Еньовден в Института по декоративни и лечебни растения в Негован

24.06.2022

И тази година Институтът по декоративни и лечебни растения не пропусна да отпразнува тържествено празника на лечебните билки Еньовден.

По традиция домакините и гостите на събитието – ръководството на Селскостопанска академия, курсисти по програма „Билкарство“ и ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Бузема“ преминаха през Еньовата порта и си отчупиха за здраве и благополучие от Еньовата пита.

За украсяването на Еньовата порта се използват 77 и половина билки. Половинката символизира откъснатата случайно, със затворени очи, билка, която чудодейно ще излекува нелечима болест.

Акцент на деловата част на празника тази година беше призивът от страна на доц. Стела Димкова всеки според силите си, дори на балкона, да се опита да отглежда многогодишни полезни растения с декоративни качества, създавайки приятно място за отдих. Като растения с висока естетическа и лечебна стойност, които и неспециалист може да отгледа, бяха посочени ехинацеята, дребноцветната хризантема, хибискусът, японската дюля, дървовидният бъз, земната ябълка. Изявиха се и курсистите по програма „Билкарство“, които представиха качествата на добре известните и в чужбина български билки.

След като показаха билковата си градина, домакините представиха и домашни ястия с ароматни треви, боров мед и натурални напитки от глухарче, роза, мента и маточина, вишна и бъз.