Дали и лозите са пострадали от мразовете и ниските температури, които през последната седмица сковаха страната? За Агри.БГ коментира и споделя експертизата си доц. Илиян Симеонов от отдел „Сорт и сортоподдържане“, Институт по лозарство и винарство - Плевен (ИЛВ) към Селскостопанска академия.
По думите му, през последната една седмица за района на Плевен най-ниската минимална температура е била около - 15 градуса. „Това е критичната граница за лозата, която тя понася без да има някакви значими повреди. В други райони, особено в ниски котловини, ако има лози, може би ще има някакви поражения. Какви са и в каква степен са, ще стане ясно само ако се направят анализи за установяване на тези повреди. Понякога и температура от - 16 -18 градуса не означава, че ще има някакви сериозни повреди“, обяснява ученият.
Експертизата му сочи, че сред факторите, които влияят, на първо място е кой сорт е засаден. „Отделните сортове в зависимост от тяхната екологогеографска принадлежност, в зависимост от самия генетичен профил на сорта имат и различна възприемчивост на ниски температури. По-голяма част от стандартните сортове, които се отглеждат в България, не са устойчиви на ниските температури”, сочи доц. Симеонов.
По думите му, самите сортове също се отличават помежду си, като най-чувствителни са десертните сортове грозде.
Ученият коментира, че не само стойността на температурата е от значение, но и нейната продължителност. Ако ниските температури са няколко часа, повредите могат да бъдат по-големи. Доброто агротехническо състояние на насажденията пък повишава устойчивостта на самите лози по презумпцията на по-добро развитие, по-добър растеж и от там до по-висока студоустойчивост.
Цялата информация по темата и съветите на доц. Симеонов за резитба на лозата с цел устойчивост на мраз в Агри.БГ: https://agri.bg/