img

Доц. Михова от ДЗИ - Ген. Тошево за справянето с предизвикателства на климатичните промени в производството на пшеница

16.04.2024

Доц. Галина Михова от отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) - Генерал Тошево на Селскостопанска академия коментира за Агри.бг климатичните условия (високи дневни температури, големи амплитуди), които поставиха на изпитание посевите в Добричка област.

Ученият обобщава критичните фази, през които е преминало развитието на растенията от есента до момента. Високите дневни температури, големите амплитуди - това са фактори, които могат да лимитират добивите от пшеница в Добричка област. Обичайно в региона всяка есен се залагат 1 млн. 200 хил. дка – 1 млн. 300 хил. дка със зърнено-житни култури. Към момента посевите изглеждат добре, но реално влагозапасяването не е достатъчно.

Липсата на масово разпространение на икономически важни болести с висок праг на вредност и малкият процент нападение от листни петна, от септория са добри новини. В зависимост от генотипа, всеки зърнопроизводител трябва да прецени дали е необходимо да реагира и съответно да приложи адекватния фунгицид. Но като цяло във фитопатологично отношение посевите са много добре, сочат съветите на доц. Михова.

            Водещо в справянето с предизвикателства на климатичните промени в производството на пшеница са изборът на подходящи сортове, познаването на агротехниката и съобразяването с почвено-климатичните условия на региона. 

Информацията в уебсайта на Агри.бг.