Виненото грозде тази година няма да има висок рандеман, защото то не узрява, а изсъхва на лозите, коментира за Агри.БГ доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен, от структурата на Селскостопанска академия.
„Годината беше много суха, в началото на пролетта имаше градушки, които засегнаха и лозята на института. Някои лозари от региона изобщо не прибират нищо, при други всичките сортове грозде узряха едновременно заради сушата”, коментира доц. Цветанов.
По думите му виненото грозде не е успяло да узрее бавно, а изсъхва на лозите и стопаните се стремят да приберат поне това, което е останало от тях. „Най-страшното е, че гроздето узрява по едно и също време и всеки се опитва да успее да го обере преди да се е съсипало, за да може да направи нещо“, допълва директорът на ИЛВ - Плевен.
Според него проблемът е посвеместен, тъй като обилни валежи не е имало в цялата страна и само на локални места има насаждения, които са поливани.
„Ние в института прибрахме почти всички бели винени сортове грозде. Започнахме брането и на сорта „Букет“, който е червен. Следим в момента захарността на “Сторгозия”, вероятно до дни ще започнем и него да берем. Проблемът е, че гроздето узря много рано, и второ, едновременно. Работната ръка е проблем като цяло, не само за тази година. Обикновено при една нормална година зреят първо ранните, основно бели сортове, след това се преминава към червените по-ранните сортове и накрая се прибират късните червени сортове и има някаква последователност, и така винарите могат да си разпределят ресурсите и оборудването. През тази година обаче всичко се случва в един момент“, коментира доц. Емил Цветанов.
По думите му лозарите не могат да търсят много високо качество на гроздето, тъй като то изсъхва.
„На местата, където са успели да го напояват или е имало локални валежи, може и да има по-високо качество. Проблемът е, че то дори не зрее, то изсъхва, стафидизира и може би от това малко скача захарността, но няма сок, няма рандеман”, категоричен бе специалистът.
Обяснението той вижда в климатичните особености през последните години.
„Напоследък годините са такива, че през пролетта има доста валежи, които генерират голям вегетативен растеж, след това настъпва сушата и лозите, заради големия брой леторасти, които са развили, не могат да изхранят гроздовете. Важно е да се предприемат мероприятия по кършене, на намаляване броя на чепките, за да може да се компенсира тази силна вегетация по някакъв начин. Тези проблеми тепърва ще се задълбочават и ще трябва да търсим решение за всеки стопанин”, обяснява директорът на ИЛВ - Плевен доц. Емил Цветанов.
Информацията в уебсайта на Агри.БГ