img

Доц. д-р Симеон Крумов от ИЗ - Кюстендил за зимната резитбата на овошките

30.01.2025

Какви са тайните на зимната резитба на овошките, разказва пред Агри.БГ доц. д-р Симеон Крумов от Института по земеделие (ИЗ) в Кюстендил към Селскостопанска академия.

На първо място, като фактор за добра овощна градина, ученият поставя изборът на място за създаване на насаждението. Оттам се определят и грижите за дръвчетата в градината. Ако правилно са подбрани и мястото, и културите, и сортовете, ред е на резитбата, която да нормира добивите.

По думите му, „от края на листопада до началото на видимата вегетация се прави резитбата на зряло при овощните видове. Хубаво е да се започне от по-студоустойчивите сортове или за тези, които се знае, че имат по-голяма студоустойчивост на регенеративните органи и на цветните зачатъци”.

Към момента не е необходима промяна в начина на резитба, но всеки стопанин трябва много внимателно да преценява каква корекция трябва да направи на дръвчетата в градината си.

При младите фиданки трябва да се направи формираща резитба, като се определи височината на ствола, а на следващата година се работи по формирането на короната - избират се скелетните клони и водачът.
 Когато дръвчетата са встъпили в плододаване резитбата изисква познаване на сортовите особености на вида и корекциите, които трябва да бъдат направени, за да бъде прибрана по-качествено реколтата. Санитарното почистване на счупените и повредените клонки обаче е задължителна операция.

Ако при беритбата на черешата, например, дървото е изнесло растежа си много нависоко и се е получил своеобразен чадър, който засенчва вътрешността на короната или има обезлистване на скелетни клони, тогава се изисква да се направи резитбата така, че да може светлината да влиза вътре, да се провокира растеж на места, които са оголени, допълва ученият.

Той припомня, че при резитбата стопаните трябва задължително да познават анатомията на дървото и чрез намесата си с ножицата те трябва да осигурят оптимално натоварване с плодове, припомня доц. Крумов. „Не може овошката да бъде претоварена, не може да бъде и без плодни пъпки”, категоричен е доц. Симеон Крумов.

За работата в овощната градина с пръскачката съветът на учения от Института по земеделие в Кюстендил е: „ако зимното пръскане е направено през ноември - декември, е хубаво сега да се направи второ с мед, съдържащ препарат. При черешите е важен момент да се избере когато е зелено връхчето на пъпките, при това те да не са разтворени. Тогава ефектът от третирането е най-добър.

По информация на Агри.БГ: https://agri.bg