img

Доц. д-р Крумов от ИЗ - Кюстендил: има условия за развитие на гъбни болести в лозята

06.06.2024

Заради честите валежи се създават отлични условия за развитие на гъбни болести в лозовите насаждения, затова стопаните трябва да спазват схемите за растителна защита, коментира за Агри.БГ специалистът по селекция, интродукция и сортоизучаване при лозата доц. д-р Симеон Крумов от Института по земеделие (ИЗв Кюстендил на Селскостопанска академия.

„Развитието на лозите тръгна добре тази година, напъпването беше в рамките на периода, който очаквахме. За момента има мазни петна от обикновена мана, пръсканията в насажденията продължават“, коментира ученият.

„През миналата година, когато валежите в района на Кюстендилската котловина бяха почти ежедневни, а сутрешната роса се задържаше докъм 10-11 ч, нямаше възможност за пръскане, така че голяма част от хората допуснаха навлизането на мана и почти преди цъфтеж ресите опадаха. Тази година стопаните се справиха по-добре“, допълва доц. Крумов.

По думите му, растителнозащитните мероприятия в лозята трябва да започнат от самото начало, от напъпването на растенията, пръскайки с препарати против и оидиум, след това комбинирайки за плазмопара витикола и други болести.

„Ние от Института по земеделие в Кюстендил даваме съвети на хората, защото те имаха един стереотип на пръскане, който следва след 24 май, когато леторастите са по над 40-50 см. Тогава се предприемаха първите пръскания, а това е погрешно и се допускат болести. Трябва да се спазват схемите на третиране от началото на вегетацията, защото валежите са много чести и почти всекидневни, има оросяване, има влага, има високи температури. Създават се отлични условия за развитие на гъбни болести, затова растителната защита трябва да започва съвсем рано”, уточнява доц. Крумов.

  Информацията в уебсайта на Агри.БГ