img

Доц. д-р Антоний Стоев от ИПАЗР „Никола Пушкаров“ за гъбните болести, известни като главни

08.09.2021

Качествените сортови семена, чисти от зараза са неотменно условие за добър посев и високи добиви. Във връзка с това стопаните трябва да знаят за опасността от болести, чиито причинители се пренасят със семената. Такива са гъбните болести (микози), известни като главни. На тях сайтът Синор БГ отново обръща внимание чрез експертните съвети на доц. д-р Антоний Стоев от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров” – София. Този път публикацията акцентира върху необходимостта от качествен контрол и експертиза на семената за посев, защото „при осъществена зараза лечебни средства за растенията в посевите няма“

След жътвата семената подлежат на почистване и преглед със съответната техника. Обеззаразяването им с фунгициди е допълнителна гаранция срещу опазването на младите растения в полски условия, припомня ученият от ИПАЗР.

Анализа на гъбните болести, застрашаващи житните посеви със слята повърхност, и съветите за чисти семена за посев на доц. Стоев четете в уебсайта на Синор БГ: 

https://sinor.bg/62004-chisti-i-zdravi-zarna