Пролетта дойде и температурите се покачват. Развитието на костилковите овощни, включително и на прасковата започна. Скоростта му зависи от температурния режим (движение на въздушни маси, надморска височина, изложение на терена) в мястото, където са отглеждани овощните дървета, припомня доц. д-р Антоний Стоев от ИПАЗР „Никола Пушкаров” към Селскостопанска академия в публикация на сайта Синор.BG. Според съдържанието й отварянето на пъпките (плодни и листни) на плодните овощни култури е ориентир за растителната защита, включваща мерки за подобряване на хигиената на дърветата и употребата на химически продукти за растителна защита (ПРЗ) срещу неприятели и причинители на болести. Преди употребата на ПРЗ е желателно стопаните да направят преглед за състоянието на презимувалите растения. Възможна е допълнителна частична резитба в овощните градини, както и цялостна резитба в малките непазарни стопанства (дворове, любителски градина), съветва доц. Стоев.