img

Дни на Тодор Рачински в Добруджанския земеделски институт - гр. Генерал Тошево

12.06.2019

Базови семена от 24 сорта зърнено-житни култури за есенната сеитба ще предложат селекционерите му    

        Дни на Тодор Рачински проведоха от 5 до 7 юни в Добруджански земеделски институт - гр. Генерал Тошево. Събитието в този водещ с научните си постижения в структурата на Селскостопанска академия институт бе по повод 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница Тодор Рачински. Дейността и постиженията му като такъв в Добруджански земеделски институт датира от 1963 г. до злополучния 26 декември 1980 г., когато загива при автомобилна злополука. Рачински е Директор е на Института в гр. Генерал Тошево от 1974 до 1980 г. Като създател на 22 сорта пшеница той оставя трайна следа в българската земеделска наука и ценно наследство за поколенията.

В рамките на Дните в негова чест, на 5 и 6 юни в Добруджанския земеделски институт се проведе Международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“. Директорът на Института доц. д-р инж. Илия Илиев я откри с доклад „Селекционерът-чародей“, посветен на живота и делото на Тодор Рачински. В конференцията се включиха 57 участника, които представиха18 доклада и 45 постера. Основната цел бе да се посочат перспективите в развитието на съвременната растениевъдна селекция и необходимостта от популяризиране прилагането на иновативни решения в селекцията и агротехниката на полски култури, като предпоставка за развитие на конкурентно земеделие. 

От името на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов поздравителен адрес към Добруджански земеделски институт прочете главният научен секретар на Академията проф. д-р Елена Тодоровска. Тя бе гост на конференцията и на традиционният Ден на отворените врати на 7 юни, който започна с пресконференция. Сред гостите бяха и Валентин Димитров – кмет на гр. Генерал Тошево, Грациела Павлова – директор на ОД на ДФ „Земеделие“, Кирил Нинчев – директор на Главна дирекция „Аграрно развитие“ към Областна дирекция „Земеделие“ – обл. Добрич и др. При откриването директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев сподели задоволството си, че всяка година Денят на отворените врати привлича фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени от идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури. „Надявам се на едно „завръщане“ на земеделските производители към сортовете на Добруджански земеделски институт. За нашите селекционери това би било стимул за създаване на още по-качествени и високодобивни сортове“, сподели директорът на Института.

        Домакините и гостите изразиха дължимата почит към Тодор Рачински, като заедно поднесоха венец и цветя на паметника, издигнат на лобното му място в негова чест. 

        Над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт, бяха представени на участниците в събитието. Гостите разгледаха на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик. Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат. От най-новата селекция на Института бяха представени пшеница сортове Никодим, Фани и Ласка, тритикале сорт Борислав и твърда пшеница сорт Малена, както и сорт мека пшеница от алтернативен тип Мореса. Отличителна черта на най-новата селекция зърнено-житни култури на Добруджански земеделски институт е екологичната им пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното. 

        Специалисти от Института отговориха с информация на конкретни въпроси за основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. 

        Стана ясно, че за есенната сеитбена кампания Добруджански земеделски институт ще предостави на земеделските производители базови семена от 24 сорта зърнено-житни култури, в т. ч. 13 сорта мека пшеница – Пчелина, Божана, Драгана, Мерилин, Лазарка, Катаржина, Галатея, Енола, Калина, Косара, Киара, Корона и Ками; 4 сорта твърда пшеница – Мирела, Северина, Мирабел и Мелина;  5 сорта тритикале – Колорит, Акорд, Атила, Респект и Добруджанец; 2 сорта ечемик – Тангра и Ахат. 

        Участниците разгледаха и площи, засяти с 4 сорта полски фасул – Еликсир, Устрем, Блян и Скития. Характерното за последните три е, че са с изправен храст, което ги прави пригодни за директно механизирано прибиране. Така се улесняват значително земеделските производители и се намаляват разходите по прибиране на реколтата от тази култура. 

        Представени бяха и хибриди слънчоглед, селекция на Института: конвенционалният хибрид „Деведа“, ими-устойчивият „Енигма“ и сулфо-устойчивият „Дара“.

        Гостите дегустираха хляб и други тестени изделия, приготвени от брашно от сортове пшеница и тритикале, дело на селекционерите в Добруджански земеделски институт. Денят на отворените врати завърши с дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.