img

Десертните сортове – сърцето на селекционната дейност – в Института по лозарство и винарство в Плевен

04.10.2021

Селекционната дейност в Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ) към Селскостопанска академия започва още през 1926 година, но първите резултати от усилената работа на специалистите се получава в средата на миналия век, разказва проф. Мирослав Иванов, селекционер на ИЛВ пред Агрозона. По думите му „тогава се създават първите десертни сортове, ранозреещите – „Юлски бисер“, „Юбилей“, „Мискет Дунавски“, но поради по-малките гроздове и дребни зърна не се налагат в масовата практика“ . Стартът обаче е даден, допълва ученият. Това е моментът и на създаване на друг известен сорт – „Рубин“, към който интересът на лозарите е актуален и днес.

Съвременнна селекцията на Института насочва усилията в устойчивостта. Подготвя се патент на три нови сорта, които ще впечатлят с качествата си.

Цялата информация за селекционна дейност на десертните сортове в ИЛВ и новите й постижения четете в уебсайта на Агрозона:

https://agrozona.bg/desertnite-sortove-sartseto-na-selektsionnata-deynost/