Меню

Кирил ДомозетовНараства интересът не само на българските, но и чуждите земеделски производители към родните сортове плодове. Това съобщи директорът на Института по земеделие – Кюстендил проф. Димитър Домозетов. По думите му, най-сериозен е бил интересът към два сорта череши е един сорт малини. Проф. Домозетов разказа, че лицензът за тези сортове е даден на Китай и че там вече произвеждат наша селекция череши и малини. Два сорта череши - „Данели“ и „Стефания“, както и череши - сорт „Люлин“, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, са дадени за година на Китай.

Това означава, че там може да се произвежда посадъчен материал от тях. Българските череши, които ще отглеждат китайците, са с по-късен цъфтеж, устойчиви са на късни пролетни студове и се отличават с едри плодове. Много важен елемент от селекцията при черешите е устойчивостта на пролетни климатични аномалии. Така в години когато има пролетни студове, устойчиви сортове като „Данели“ и „Стефания“ плододават нормално. Точно затова те са подходящи за отглеждане и на по-високи места. В Китай, например, насажденията са на над 1 000 м надморска височина в район с обилни продължителни валежи“, разясни проф. Домозетов. Според него, череша сорт „Стефания“ има много добро бъдеще и у нас. Проф. Домозетов е категоричен, че в България трябва да бъде създадена организация за заготовка и пакетиране на произведените у нас плодове. „Тогава можем да имаме добър износ, а не както сега – заготвяме продукцията направо за преработка“, заяви Домозетов. В Кюстендилско работят две сушилни, както и няколко малки преработвателни предприятия, но това не е достатъчно. Има идея за създаване на предприятие, което да поеме заготовката и пакетирането на поне половината от произведената продукция, но на този етап всичко е само в сферата на идеите, каза още директорът на научното звено към Селскостопанска академия.

Кариерно развитие

Меню

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!