Меню

дзи11За поредна година традиционният Ден на отворените врати в Добруджански земеделски институт привлече учени, фермери и бизнес-партньори от страната и чужбина.
Гости бяха заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Мая Игнатова, областният управител на област Добрич Красимир Кирилов и неговият заместник Красимир Николов, Деян Димитров – заместник-кмет на Генерал Тошево, директорите на областните дирекции „Земеделие“ Тодорка Макарова-Кирчева и на Държавен фонд „Земеделие“ Ивайло Йорданов, Надя Янчева – началник на Общинската служба „Земеделие“ в Генерал Тошево, Валентина Васильонова – заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, представители на фирми - бизнес-партньори на института от Република Турция: Добруджа Тохумджулук, Тарар и Чамладжа Тохумджулук.
Проф. Игнатова поздрави домакини и гости на събитието от името на председателя на Селскостопанска академия проф. Иван Пачев, като подчерта, че Добруджански земеделски институт означава много знания, опит и традиции и има голям принос за издигане на авторитета на академията сред обществеността.
„Добруджански земеделски институт е най-големият в структурата на Селскостопанска академия и аз вярвам, че въпреки предизвикателствата, пред които екипът е изправен, ще продължите да съхранявате и развивате традициите в българската наука и ще постигате още нови успехи в научно-изследователската, производствената и внедрителска дейности, в отговор на повишените критерии и очаквания на земеделския бранш у нас и в чужбина. За област Добрич, а и за цяла България, Вашият принос е неоценим“, посочи в приветствието си областният управител Красимир Кирилов.
„Два сорта българска пшеница на Добруджански земеделски институт са признати в Турция“, съобщи Кемал Юзтюрк от турската семепроизводителна фирма, която е със седалище в град Коня. От 2013 г. тя работи по внедряване на създадени в института сортове зимна пшеница в Турция.
„Успехите ни са сериозни. Сортовете Мерилин и Лазарка през април тази година бяха утвърдени в националната сортова листа на Република Турция за десетгодишно възпроизводство“, съобщи Юзтюрк. Той обясни, че Коня е житницата на Турция, където се произвеждат по 12 млн. тона зърно годишно. „Българските пшеници при поливни условия дават много високи добиви“, посочи Юзтюрк. „По официални данни сорт Лазарка е дал добив от 1292 кг/дка, а Мерилин – 1138 кг/дка. При полеви условия добивите са от 460 до 850 кг/дка. Западните семена не могат да намерят реализация в Турция, защото не са хлебни пшеници, а в Турция се произвежда и се търси качествена пшеница“, коментира турският предприемач. Фирмата отглежда още пет сорта. Някои са в период на изпитание и се очаква да бъдат регистрирани.
Кемал Юзтюрк награди научното звено, като връчи плакети на авторите на двата сорта. Проф. Иван Панайотов бе отличен за създаването на сорт Мерилин, а проф. Николай Ценов – за Лазарка. Двамата селекционери имат създадени десетки сортове в института. Днес и двамата вече работят в частния сектор.
Отличие получиха също директорът на института доц. д-р инж. Илия Илиев, както и Тодор Коняров.
Доц. Илиев изрази надежда, че партньорството ще продължи и в бъдеще.
След официалното откриване на участниците бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт. Беше им предоставена възможност да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, семена от които ще бъдат предлагани на земеделските производители за есенната сеитбена кампания на 2017 г. Сред тях са сортовете обикновена пшеница Кристи, Драгана, Калина, Лазарка, Мерилин, твърда пшеница Мирела и Северина, тритикале Колорит, пивоварен ечемик Ахат. Участниците разгледаха и демонстрационни парцелки, засети с пет сорта полски фасул, четири от които – Устрем, Блян, Вежен и Скития - са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране. Специалисти от института предоставиха информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.
„Семена от общо 14 сорта обикновена зимна пшеница ще бъдат предлагани за продажба тази година, както и от два сорта тритикале и един сорт ечемик. Успоредно с това от догодина ще влязат в производство още три нови сорта, от които тази година се произвеждат предбазови семена - Катаржина, Ками и Сладуна“, съобщи проф. Иван Киряков - завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“. По-нова селекция са и сортовете Калина и Киара. През настоящата година е признат и нов сорт пшеница Никодим. За следващата година се очаква в семепроизводство да влязат сортовете тритикале Атила и Акорд.
Има завишен интерес към твърдата пшеница и в тази връзка ще се предлагат четири сорта – Мирела, Северина, Мелина и Мирабел. Ечемик Ахат също е наличен като базови семена, а от догодина ще се предлагат семена и от Тангра, който е съвсем нов сорт.
„Добивите от пшеница в област Добрич тази година няма да са по-лоши от миналогодишните, които бяха доста високи за последните десет години“, коментира проф. Иван Киряков. „Годината е много добра за зърнено-житните култури, независимо, че есента бе малко по-влажна и някъде закъсняха със сеитбата. Водният запас в почвата е много добър. Хладната и продължителна пролет много добре се отразява на посевите. Заболявания почти няма.“ Той очаква средните добиви да са 500-550 кг/дка.

По отношение на цените проф. Киряков се надява да могат да бъдат запазени цените от 850 лева за тон за семена от новата реколта и 650 лева за тон - за преокачествени семена от предходната реколта. Ръководството на института обмисля опция за 5% отстъпка за клиентите, които предплатят 10-15% от заявените количества семена.

„Надявам се, че всички ние ще се обединим около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от български сортове зърнено-житни култури – гаранция за сигурност в родното земеделие. За нашите селекционери това би било стимул за създаване на още по-качествени и високодобивни сортове“, каза в заключение директорът на научното звено.
На гостите беше предоставена възможност да дегустират хляб, приготвен от 20 различни сорта пшеница, създадени в Добруджански земеделски институт.Sn7

дзи12

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!