Меню

dabiОсновната цел на „Денят на очарованието на растенията“ е да се обърне внимание на значението на растенията за живота на планетата. Това заяви директорът на Агробиоинститут проф. Димитър Джилянов при откриването на четвъртия международен „Ден на очарованието на Растенията“. Организатори са Агробиоинститут към Селскостопанска академия и Биологическия факултет на Софийския университет. В отриването на събитието участва и деканът на факултета доц. Стоян Шишков.

Проф. Джилянов отбеляза, че растенията имат изключително важна роля за опазването на околната среда, но са и в основата на хранителната верига. „Ние искаме да предизвикаме интерес на младите към науката“, добави още той.

„Денят на очарованието на Растенията“ 2017 се организира в повече от 56 страни по целия свят и техният брой нараства. За Европа, мероприятието се организира от Европейската Организация за растителна Наука (EPSO) , в която членува АБИ. Цялата информация за тази инициатива е достъпна на www.plantday.org и се поддържа от мрежа от национални координатори, които доброволно разпространяват и организират дейностите на територията на техните страни. Голям брой научни институции, университети, ботанически градини и музеи, заедно със земеделските производители и фирми, вече са обявили, че ще организират разнообразни мероприятия свързани с растенията за всички заинтересовани хора както за деца, така и за възрастни.

Събитието в АБИ и БФ е организирано със съдействието на проект „STARBIOS 2” на Агробиоинститута, който е финансиран по програма „Хоризонт 2020“. Повече за проекта можете на научите на www.abi.bg. По време на деня на Очарованието на Растенията беше официално презентирана и уеб страницата на новия Информационен Център за Растителна Биотехнология – www.plantbiotech.bg която е двуезична и осигурява най-новата информация за развитието на съвременната растителна наука.dabi3dabi2

dabi1

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!